Rehabilitation, change of use and subdivision

 

Inspiration for this project comes from the ceramic roof vaults and beams. This inspiration will set the character of the intervention.

Technical Information

Built Project

Starting Date:        February 2014

Finish Date:            January 2015

Location:                Barcelona

Developer:             Privat client

Team

Architects: VVArquitectura

Alba Vallvè Salas

Pineda Vallvè Salas

Photographer: Alba Vallvè

Description

This project is both a change of us (from office space to residential space), as well as a subdivision of the space (from 2 office spaces, to 4 dwellings) located in the canter of Barcelona, in Ronda Universitat.

 

When facing the project, what we encounter is the “Eixample”’s typical bay with 7 stories and an attic level with a stepped back façade. The rehabilitation project is located in the 6th floor and look into the famous Eixample’s interior courtyards.

 

Recovering the ceiling’s vaults became of significant importance in the rehabilitation process, since it highlights the historical character of the building, dated back to 1890. The interior distribution is organized as a loft, where furniture limit spaces and ambience of the different rooms. This project decision will allow the ceiling to be continuous  and the pavement will provide the dwellings of amplitude as well as great space and distribution flexibility.

 

Site memory 

©VVArquitectura